torstai 12. maaliskuuta 2009

Hedelmäinen täytekakku








Edit: Siirretty Kotkotuksista tälle puolelle

Isänpäiväksi tein tällaisen hedelmäisen ja suklaisen täytekakun. Otin ohjeen Unelmakakut-kirjasta, jonka muutin vähän toisenlaiseksi ( alkuperäinen ohje on nimeltään Mango-suklaakakku ). Alkuperäisessä ohjeessa oli vain tuo suklainen 3 munan pohja.

Kehittelin tumman pohjan lisäksi vielä vaalean pohjan muuntamalla aineksia. Täytettä muutin vain hieman vaihtamalla mangon persikkaan ja tekemällä täytteen 1,5 kertaisena ( kaksinkertaisella täytteellä kakusta olisi tullut huiman korkea, 1,5 kertaisella täytteelläkin tuli aika muhkea, mutta vielä leikattavissa oleva ). Kakkupohjat ovat kuivakakkumaisia, jotka kosteutetaan. Kakku on vähän erilainen perinteiseen sokerikakkupohjaan verrattuna. Hyvää oli, pysyi kasassa ja oli helppo leikata. Laitan tähän oman versioni kakusta.

Hedelmäinen kakku

tumma pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kylmää vahvaa kahvia

vaalea pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl vedellä hiukan laimennettua ja sokeroitua sitruunanmehua, jonka joukossa ripaus sitruunankuoriraastetta

kostutus:
3-4 dl persikkasäilykkeen lientä


täyte:
n. 600 g säilykepersikkaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl vettä
3 munankeltuaista
12 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua liivateveteen
3 dl kermaa vaahdotettuna ( käytin 20 %:sta vispikermaa )
300 g vaniljajogurttia
150 g aprikoosimarmeladia

koristelu:
200 g aprikoosimarmeladia
hedelmäviipaleita

kiille:
1 dl vettä
0,5 dl hyytelösokeria

reunoille:
200 g suklaaraastetta

  1. Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään . Lisää jauhoseos, kahvi ja rasva vuorotellen muna-sokerivaahtoon.
  2. Voitele ja korppujauhota 24 cm:n kakkuvuoka. Paista pohjaa 175 asteessa noin 50 minuuttia.
  3. valmista vaalea kakkupohja samaan tapaan. Tee siihen itse sitruunamehu puristamalla sitruunasta ja raastamalla hiukan kuorta sekaan. Laimenna vedellä hiukan ja lisää vähän sokeria.
  4. Valmista täyte. Soseuta persikat. Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri. Nosta kattila syrjään ja vatkaa joukkoon keltuaiset. Vatkaa seosta kunnes se jäähtyy ja muuttuu kuohkeaksi. Liota liivatteet vesitilkassa. Puristele vesi pois ja liuota liivatteet kiehuvaan sitruunamehuun.
  5. Sekoita liivateseos ja keltuaisvaahto persikkasoseen kanssa. Vaahdota kerma ja lisää seokseen jogurtin kanssa. Nostele tasaiseksi vaahdoksi.
  6. Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan molemmat.
  7. Kokoa kakku kelmulla vuorattuun vuokaan. Laita kelmuja riittävän pitkäksi, sillä saatat joutua jatkamaan reunoja esim. virittämällä muovikalvot kelmujen alle vuoan sivuille niin, että vuoasta tulee korkeampi. Reunat voi vielä teipata niin pysyvät paremmin kasassa. Nosta pohjalle tumma kakkulevy ja kostuta persikkasäilykkeen liemellä.
  8. Levitä ensimmäiseen väliin pohjalle aprikoosimarmeladia ja päälle kolmasosa täytteestä.
  9. Nosta päälle toinen tumma kakkulevy ja kostuta. Levitä päälle puolet jäljelle jääneestä täytteestä.
  10. Nosta päälle toinen vaalea kakkupohja ja kostuta. Laita päälle loput täytteestä.
  11. Nosta päälle viimeinen kakkulevy ja kostuta. Anna kakun hyytyä mielellään seuraavaan päivään tai muutama tunti pakkasessa.
  12. Levitä kakun pinnalle ohuelti aprikoosimarmeladia ja asettele päälle viipaloidut hedelmät.
  13. Valmista kiille. Kiehauta vesi ja lisää siihen hyytelösokeri. Sekoita kunnes liemi kirkastuu ja anna jäähtyä hieman. Nostele pullasudilla kiillettä tasaisesti hedelmien päälle. Raasta suklaa ja nostele kämmenellä reunoille.

Ei kommentteja: