torstai 12. maaliskuuta 2009

Joulupipareita


Edit: Siirretty
Kotkotuksista herkkupuolelle


Hei!

Eilen leivoskelin reilu 10 pellillistä valkeita pipareita. Nämä ovat meidän mielestä miltei parempia kuin ruskeat piparit. Maistoin näitä ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten anopin tekemänä. Viime jouluna tein itse ensimmäisen kerran ja nyt ovat sitten rantautuneet meidän joulunviettoon, ilmeisesti pysyvästi ruskeiden piparien lisäksi. :) Resepti on vanha ja peräisin siis anopilta. Säilyvät hyvin ainakin kuukauden esim. tiiviissä lasipurkissa.


Sateenvarjon muotoiset ovat lasten tekemiä. Sateenvarjomuotin olen hankkinut Ullanunelmasta.

Valkeat piparkakut

500 g voita
500 g sokeria
5 munaa
1 tl soodaa
1 kg vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen loppuvaiheessa. Lisää jauhot, joihin sooda ja vaniljasokeri on sekoitettu. Pane uuni lämpenemään n. 200 asteeseen ( Minä paistoin kiertoilmauunissa n. 160 astetta ). Kaaviloi taikina n. 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota muotilla levystä kakkuja ja paista ne kauniin vaaleanruskeiksi ( mielestäni saavat jäädä tosi vaaleiksi ). Anna pikkuleipien jäähtyä tasaisella alustalla.


Tein myös ruskeita pipareita jo pari viikkoa sitten. Nämä ovat hävinneet parempiin suihin aikapäiviä sitten. ;) Täytyy vielä jouluksi leipoa uusia. Vasemmanpuoleisessa lasipurkissa on tavallisia kaupasta ostettuja pikkuleipiä. Laitan vielä tähän ruskeiden pipareidenkin reseptin, sillä olivat mielestäni ihan hyviä. Tämä resepti on Eija Piikkilän Kiireisen kokkaajan keittokirjasta. Tällä annoksella tulee muutama pellillinen. Jos haluaa suuremman määrän, kannattaa ainekset tuplata.

Parhaat piparit

250 g voita
2,5 dl sokeria
1 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1,5 tl neilikkaa
2 tl pomeranssinkuorta
1,5 tl soodaa
6,5 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi ja mausteet ja anna seoksen jäähtyä. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää voivaahtoon siirappiseos ja muna voimakkaasti vatkaten, sekä viimeiseksi sooda ja vehnäjauhoseos. Anna taikinan seistä seuraavaan päivään jääkaapissa ja kaaviloi se 2-4 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla piparkakkuja ja paista 200:ssa asteessa 5-8 minuuttia.

Tänään olenkin koittanut lepäillä lastenhoidon ohessa, sillä flunssa iski lasten jälkeen minuunkin. Moneskohan lienee jo tälle syksylle...

6-vuotias itki yöllä kurkku- ja korvakipua ja tänään käytiin näyttämässä tk:ssa. Vähän punoitusta molemmissa, mutta mitään kuureja ei saanut. Toivottavasti menee ohi pian. On nyt kotona eskarista ja ulosmenokiellossa. Ei malttaisi millään parannella itseään, mutta nyt on pakko pitää jöötä, jotta tauti saadaan nujerrettua. :)

Pienemmätkin olivat pari päivää sitten kuumeessa, mutta nyt ovat jo paremmassa kunnossa. Rankkaa tämä sairastelu, kun yleensä koko perhe saamme taudin. Mies tosin yleensä lievemmin, liekö hänellä parempi vastustuskyky.

Parempia vointeja odotellessa toivottelen kaikille mukavaa loppuviikkoa! :)
Iippa

Ei kommentteja: